4 efikasna načina da izbegnete dijareju na odmoru

Juni je mesec kada intenzivno razmišljamo o putovanjima i predstojećem odmoru, bilo da smo se već odlučili kuda (i kada) putujemo, ili još uvek razmatramo opcije.

Sunce, plaža, more, novi i uzbudljivi mirisi i ukusi, sve to bi trebalo da nam donese uživanje i opuštanje, kako bismo napunili baterije i preživeli sivilo jeseni i zime.

Nažalost, nije uvek tako. Leto sa sobom donosi visoke temperature koje pogoduju kvarenju namirnica, a odlazak u druga geografska područja nosi sa sobom rizik od unošenja neispravne vode i mogućnost zaraze.

Deluje li vam poznato: nakon uživanja u sladoledu ili dobrom obroku, počinjemo da osećamo mučninu i bolove u stomaku, kreće iscrpljujuće povraćanje, a zatim i dijareja koja je neretko praćena povišenom temperaturom? Sledeća dva do tri dana provodimo u hotelskoj sobi ili apartmanu, proklinjući sudbinu koja nam je poslala takvu situaciju baš u tih desetak dana koji treba da nam budu najopušteniji. Sve ovo je još neprijatnije i ozbiljnije kada su u pitanju deca.

Kako da se uživanje u zasluženom odmoru ne pretvori u neprijatnu epizodu?

Pročitajte više

7 važnih saveta o ishrani prvog dana nakon završetka posta

 

Bilo da postimo ili ne, svakome od nas se desilo da promena režima ishrane dovede do problema sa varenjem ili, čak, dijareje.

Stručnjaci kažu da je pravilan završetak posta i prelazak na ishranu bogatu životinjskim mastima i proteinima možda i najvažniji deo istog, gledano sa zdravstvenog stanovišta. Organizam ponovo mora da „uključi“ proizvodnju enzima za varenje masti i proteina, kako njihovo unošenje ne bi izazvalo zdravstvene probleme, pre svega u sistemu za varenje.

 

Šta učiniti da nam ne propadne uskršnji obrok i uživanje sa porodicom i prijateljima, a da u isto vreme ne preopteretimo svoje organe za varenje i organizam u celini?

Pročitajte više