Hrana bogata probioticima

JOGURT je jedan od najboljih izvora probiotika. Konzumiranje jogurta povezano je sa mnogim zdravstvenim prednostima, poboljšanje zdravlja kostiju i snižavanje krvnog pritiska.

KEFIR je fermentisani probiotički mlečni napitak. Pravi se dodavanjem zrna kefira u kravlje ili kozje mleko. Smatra se da reč „kefir“ potiče od turske reči „keiif“, što znači da se osećate dobro nakon jela. Zaista, kefir je povezan sa različitim zdravstvenim prednostima. Može poboljšati zdravlje kostiju, pomoći kod nekih problema sa varenjem i zaštititi od infekcija.

KISELI KUPUS je jedna od najstarijih tradicionalnih namirnica i popularna je u mnogim zemljama, posebno u istočnoj Evropi. Kiselog je, slanog ukusa i može se čuvati mesecima u hermetički zatvorenoj posudi. Pored svojih probiotičkih kvaliteta, kiseli kupus je bogat vlaknima, kao i vitaminima C i K. Takođe ima visok sadržaj natrijuma i gvožđa i kalijuma.

KISELI KRASTAVCI (poznati i kao kornišoni) su krastavci koji su konzervirani u rastvoru soli i vode. Kiseli krastavci su odličan izvor zdravih probiotičkih bakterija, koje mogu poboljšati zdravlje probave. Takođe imaju malo kalorija i dobar su izvor vitamina K, esencijalnog nutrijenta za zgrušavanje krvi.

ODREĐENE VRSTE SIREVA Iako je većina vrsta sireva fermentisana, to ne znači da svi sadrže probiotike. Dobre bakterije preživljavaju proces starenja u nekim sirevima, uključujući gaudu, mocarelu, čedar i švapski sir. Sir je veoma hranljiv i veoma dobar izvor proteina. Takođe je bogat važnim vitaminima i mineralima, uključujući kalcijum, vitamin B12, fosfor i selen.

TEMPEH je fermentisani proizvod od soje. Proces fermentacije zapravo ima neke iznenađujuće efekte na njegov nutritivni profil. Fermentacija takođe proizvodi nešto vitamina B12, hranljive materije koju soja ne sadrži. Ovo čini tempeh odličnim izborom za vegetarijance, kao i za sve koji žele da dodaju hranljivi probiotik u svoju ishranu. Izvor: healthline.com

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena zvezdicom (*)