7 važnih saveta o ishrani prvog dana nakon završetka posta

 

Bilo da postimo ili ne, svakome od nas se desilo da promena režima ishrane dovede do problema sa varenjem ili, čak, dijareje.

Stručnjaci kažu da je pravilan završetak posta i prelazak na ishranu bogatu životinjskim mastima i proteinima možda i najvažniji deo istog, gledano sa zdravstvenog stanovišta. Organizam ponovo mora da „uključi“ proizvodnju enzima za varenje masti i proteina, kako njihovo unošenje ne bi izazvalo zdravstvene probleme, pre svega u sistemu za varenje.

 

Šta učiniti da nam ne propadne uskršnji obrok i uživanje sa porodicom i prijateljima, a da u isto vreme ne preopteretimo svoje organe za varenje i organizam u celini?

  1. Pre doručka popijte gutljaj mleka ili jogurta, da postepeno uvedete svoj sistem za varenje ponovo u svet namirnica životinjskog porekla. Uz to možete pojesti i malo svežeg sirovog povrća, ili voće, jer su puni enzima koji dobro deluju na organizam i varenje.
  2. Uskršnji doručak počinje obaveznim takmičenjem u razbijanju farbanih jaja. Uživajte u tome neograničeno, ali ograničite broj jaja koja ćete pojesti. Jedno jaje vas neće ubiti, ali postoji i bolji način: konzumiranje belanaca bogatih proteinima, a ostavljanje žumanaca bogatih mastima po strani, omogućiće lakši i postepeniji prelaz na hranu bogatu masnoćama i proteinima.
  3. Vodite računa kako vam organizam reaguje tokom uvođenja “teže” hrane. Čim osetite prve znake da ste siti, zaustavite se.
  4. Dobro je imati više manjih obroka, uzimati manje zalogaje hrane i dobro ih sažvakati kako bi se olakšalo varanje. Na taj način ćete i svom organizmu dati vremena da prepozna sitost.
  5. Ne bežite od salate za vreme ručka, posebno ako je napravljena od svežeg povrća, olakšaće varenje.
  6. Ograničite unos alkohola, koji može da iziritira sluznicu želuca i creva
  7. Ukoliko ste ipak preterali, i osećate bol u stomaku, nadutost, ili vam se javila dijareja, primena dijetetskog preparata BELI UGALJ® u tabletama može da vam pomogne. Naime, kod problema sa varenjem, a posebno kod dijareje, najvažnije je da što pre uklonite iz creva uzrok koji dovodi do problema. U slučaju dijareje to mogu biti bakterije, pokvarena hrana, prljava voda, prevelika količina masti ili šećera…

Kada popijete BELI UGALJ®, tableta se vrlo brzo rasprši u jako sitne i fine čestice dobijene inovativnom nanotehnologijom. Ove čestice izuzetno brzo i efikasno oblažu masnoće, kao i druge štetne materije koje dovode do problema, tako ih neutrališu i eliminišu ih iz creva pre resorpcije. Pri tome, neće dovesti do iritacije sluznice organa za varenje, već će nežno očistiti vaša creva.

BELI UGALJ®, kao veoma efikasan adsorbent, može da vam pomogne da prvog dana nakon posta ne provedete u raspoloženju „najradije bih ostao ili ostala kod kuće, gde mi je moj toalet blizu“, već da sa svojim najmilijima provedete lep i opušten Uskrs.

 

Kakva su Vaša iskustva sa promenom režima ishrane? Podelite sa nama Vaša razmišljanja…

 

 

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena zvezdicom (*)