BELI UGALJ®: INOVATIVNA, PATENTIRANA TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE

 

 

BELI UGALJ® pripada najnovijoj, IV generaciji enterosorbenata (supstance koje deluju u sistemu organa za varenje mehanizmom vezivanja štetnih materija na svoju površinu – adsorbenti, ili uvlačenjem u unutrašnjost strukture, npr. u pore – apsorbenti).

BELI UGALJ® je adsorbent.

 • Zahvaljujući nanotehnologiji dobili smo glatke, okrugle čestice veličine
  7 do 10 nanometara koje, uz pomoć elektrostatičkih sila, oblažu štetne materije i izbacuju ih iz organizma
 • Što su čestice enterosorbenta manje, veća je površina kojom mogu da vežu štetne materije (npr. BELI UGALJ®  ima 10 000 puta manju veličinu čestica nego aktivni ugalj)
 • Zahvaljujući minijaturnim česticama BELI UGALJ® garantuje izuzetno aktivnu površinu za adsorpciju od 400m2/g, što je i do 200 puta veća površina za adsorpciju od ostalih sličnih preparata
beli ugalj dijareja proliv proliv kod dece

BELI UGALJ® PAKOVANJE IMA 10 TABLETA OD KOJIH SVAKA SADRŽI:

Aktivne supstance: silicijum dioksid, 210 mg; mikrokristalna celuloza, 208 mg

Pomoćne supstance: dekstroza, unakrsno vezana natrijum-karboksimetilceluloza, talk,            magnezijum-stearat

 

 

BELI UGALJ® SADRŽI VISOKO DISPERGOVAN SILICIJUM DIOKSID

 

Silicijum dioksid ima visoki kapacitet sorpcije (količina neke supstance koju sorbent može da apsorbuje/adsorbuje po jedinici svoje mase).

Deluje mehanizmom adsorpcije, vezuje i eliminiše iz organizma:

 • Toksine koji dolaze iz spoljašnje sredine (uključujući štetne produkte patogenih mikroorganizama, hranu i bakterijske alergene, hemijske supstance)
 • Toksične proizvode koji se formiraju u organizmu (u procesu razgradnje proteina u crevima)
 • Višak digestivnih sokova, želudačne kiseline, gasova u crevima

Doprinosi transportu materija iz krvi i limfe u gastrointestinalni trakt i eliminaciju različitih toksičnih proizvoda kao što su:

 • Alkaloidi, glikozidi, soli teških metala, fosfoorganske i hloroorganske komponente, barbiturati, etil alkohol i proizvodi njegovog metabolizma
 • Biološki aktivne supstance povezane sa alergijskim i zapaljenskim procesima (prostaglandini, serotonin, histamin)
 • Proizvodi metabolizma proteina (urea, kreatinin, rezidualni azot) i metabolizma lipida

 

BELI UGALJ® SADRŽI I MIKROKRISTALNU CELULOZU

 

To su dijetetska vlakna izolovana iz biljnih vlakana, koja su po svojim karaketeristikama slična prirodnoj celulozi koja je sastavni deo prirodnih hranljivih proizvoda.

Mikrokristalna celuloza u ljudskom organizmu deluje na dva načina:

 • Adsorpcijom: na svoju površinu vezuje teške metale, slobodne radikale, različite proizvode razgradnje i toksine mikroba, i eliminiše ih iz organizma. Vezuje i višak digestivnih sokova i hlorovodonične kiseline u želucu a  žučne kiseline, bilirubin, holesterol u crevima, i tako smanjuje agresivno delovanje digestivnih sokova i žuči.
 • Mehaničkim delovanjem: u tankom crevu mehanički čisti mukoznu membranu što dovodi do poboljšanja varenja i apsorpcije hranljivih sastojaka. Nakon primene mikrokristalne celuloze dolazi do kompletnije apsorpcije i sekundarnog varenja hrane, lekova, povrća i voća.