Kako pravilno odmrznuti hranu

Postoje tri bezbedna načina za odmrzavanje hrane: u frižideru, u hladnoj vodi i u mikrotalasnoj pećnici. Ukoliko ste u žurbi možete kuvati hranu i iz zamrznutog stanja.

ODMRZAVANJE U FRIŽIDERU
Kada želite da odrmznete hranu, najbolje je da planirate unapred i da je lagano odmrznete u frižideru gde će ostati na bezbednoj, konstantnoj temperaturi. Ovo je najsigurniji način odmrzavanja hrane. Uverite se da je temperatura u frižideru 4°C ili niža.

ODRMZAVANJE U HLADNOJ VODI
Ovaj metod je brži od odmrzavanja u frižideru, ali zahteva više pažnje. Hrana mora biti u nepropusnom pakovanju ili plastičnoj kesi. Ako kesa procuri, bakterije iz vazduha ili okoline mogu da kontaminiraju hranu. Takođe, mesno tkivo može apsorbovati vodu, što može meso učiniti “vodenastim”. Kesu potopite u hladnu vodu iz slavine i menjajte vodu svakih 30 minuta kako bi nastavila da se odmrzava. Čim se hrana potpuno odmrzne, odmah nastavite sa kuvanjem.

ODMRZAVANJE U MIKROTALASNOJ PEĆNICI
Kada odmrzavate hranu u mikrotalasnoj pećnici, planirajte da je kuvate odmah nakon odmrzavanja jer neki delovi hrane mogu da postanu topli i da počnu da se kuvaju tokom procesa odmrzavanja.

KUVANJE BEZ PRETHODNOG ODMRZAVANJA
Kada nemate dovoljno vremena za odmrzavanje smrznute hrane, ili ste jednostavno u žurbi, samo zapamtite: bezbedno je kuvati hranu iz zamrznutog stanja. Kuvanje će trajati približno 50% duže od preporučenog vremena za potpuno odmrznuto ili sveže meso i živinu.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena zvezdicom (*)