Kako sprečiti trovanje hranom

?OBAVEZNA HIGIJENA RUKU, POSUĐA I KUHINJSKIH POVRŠINA
Pre rukovanja hranom, kao i pre pripreme hrane, operite ruke toplom vodom i sapunom. Takođe, operite posuđe vrućom vodom i sapunom, daske za sečenje i ostale kuhinjske površine koje dolaze u dodir sa hranom.

❄️ ODVOJITE ZAMRZNUTU HRANU OD SPREMLJENE HRANE
Prilikom kupovine, pripreme ili skladištenja hrane, potrudite se da sirovo meso, ribu ili morske plodove odvojite od ostale hrane.

? KUVAJTE HRANU NA BEZBEDNOJ TEMPERATURI
Najbolji način da utvrdite da li je hrana kuvana na bezbednoj temperaturi je korišćenje termometra za hranu. Štetne organizme u većini namirnica možete neutralisati tako što ćete ih kuvati na odgovarajućoj temperaturi.

? SKLADIŠTENJE U FRIŽIDERU ILI ZAMRZIVAČU
Odmah stavite u frižider ili zamrznite kvarljivu hranu — u roku od dva sata od kupovine ili pripreme. Ako je sobna temperatura iznad 32.2 C, stavite u frižider kvarljivu hranu u roku od jednog sata.

❄️ BEZBEDNO ODMRZAVANJE HRANE
Ne odmrzavajte hranu na sobnoj temperaturi. Najsigurniji način odmrzavanja hrane je da planirate pripremu unapred i da je lagano odmrznete u frižideru, na bezbednoj temperaturi.

? UKOLIKO NISTE SIGURNI, BACITE HRANU
Ako niste sigurni da li je hrana pripremljena, servirana ili čuvana bezbedno, odbacite je. Hrana ostavljena na sobnoj temperaturi predugo može sadržati bakterije ili toksine koji se ne mogu uništiti kuvanjem. Ne probajte hranu za koju niste sigurni – samo je bacite. Čak i ako izgleda i miriše dobro, možda nije bezbedna za jelo.

BELI UGALJ® ima minijaturne čestice pomoću kojih izuzetno brzo i efikasno oblaže bakterije, viruse i parazite i izbacuje ih iz organizma. Vezuje i do 10 milijardi mikroorganizama po gramu, što ga čini efikasnijim u eliminaciji mikroorganizama od ostalih sličnih preparata. Čestice preparata BELI UGALJ® su glatke i okrugle pa ne iritiraju sluznicu creva i pružaju nežno čišćenje. Za razliku od aktivnog uglja, BELI UGALJ® ne vezuje korisne supstance kao što su voda i vitamini, pa ne dovodi do štetnih efekata kao što su opstipacija i hipovitaminoza. BELI UGALJ® mogu da koriste i deca i odrasli.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena zvezdicom (*)