ŠTA JE DIJAREJA I KAKO NASTAJE?

Svako od nas povremeno doživi epizode akutne dijareje. Da bismo razumeli kakvo je to oboljenje, potrebno je da znamo nešto više o tome kako funkcioniše naš sistem za varenje.

Kada sistem za varenje radi normalnim ritmom, hrana i tečnost prolaze nesmetano iz usne duplje, preko jednjaka i želuca do tankog creva.

Proces varenja počinje još u ustima, nastavlja se u želucu ali se u tankom crevu hrana potpuno razlaže i hranljive materije se preuzimaju (apsorbuju) preko ćelija creva zajedno sa većim delom tečnosti i koriste se za procese u organizmu. Nesvareni ostaci hrane i deo tečnosti prelaze u debelo crevo (kolon) gde se još vode apsorbuje, a ostatak se izbacuje u vidu stolice.

Kada su ćelije u tankom ili debelom crevu iritirane iz bilo kog razloga, opušteni i ujednačeni pokreti naših creva mogu biti poremećeni i postati previše aktivni. Zbog toga, esencijalne soli i tečnosti, kao i hranljive materije iz hrane koju smo uneli prolaze kroz debelo crevo previše brzo i ne stignu da se apsorbuju.

Sa druge strane, i naš organizam stvara tečne materije kao što su razni digestivni sokovi koji se luče u creva i pomažu varenje. Proces lučenja se naziva sekrecija. Poremećaji do kojih dovode uzročnici dijareje mogu da izazovu preteranu sekreciju ovih sokova, pa ćelije creva ne mogu da toliku količinu tečnosti apsorbuju kako bi trebalo.

Sta je dijareja i kako nastaje

Kao rezultat smanjene apsorbcije tečnosti  iz tankog i/ili debelog creva, ili preteranog lučenja digestivnih tečnosti u creva, nastaje retka ili vodena stolica, što je stanje koje se naziva dijareja (proliv).

Simptomi dijareje su najčešće retka ili vodena stolica uz učestalo pražnjenje, kao i bolovi i grčevi u stomaku. Ovo stanje može biti praćeno mučninom, povraćanjem, nadimanjem i ostalim stomačnim tegobama.

Dijareja (proliv) kod dece jako brzo može dovesti do dehidratacije.

 

 

“Pod akutnom dijarejom se podrazumeva pojava 3 ili više retkih ili vodenih stolica u toku 24 sata, uz simptome kao što su mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku/grčevi, učestali nagon za pražnjenjem, nadimanje.”

Klinički vodič Američkog koledža za gastroenterologiju (ACG): Dijagnoza, lečenje i prevencija akutnih infekcija sa dijarejom, 2016.