4 efikasna načina da izbegnete dijareju na odmoru

Juni je mesec kada intenzivno razmišljamo o putovanjima i predstojećem odmoru, bilo da smo se već odlučili kuda (i kada) putujemo, ili još uvek razmatramo opcije.

Sunce, plaža, more, novi i uzbudljivi mirisi i ukusi, sve to bi trebalo da nam donese uživanje i opuštanje, kako bismo napunili baterije i preživeli sivilo jeseni i zime.

Nažalost, nije uvek tako. Leto sa sobom donosi visoke temperature koje pogoduju kvarenju namirnica, a odlazak u druga geografska područja nosi sa sobom rizik od unošenja neispravne vode i mogućnost zaraze.

Deluje li vam poznato: nakon uživanja u sladoledu ili dobrom obroku, počinjemo da osećamo mučninu i bolove u stomaku, kreće iscrpljujuće povraćanje, a zatim i dijareja koja je neretko praćena povišenom temperaturom? Sledeća dva do tri dana provodimo u hotelskoj sobi ili apartmanu, proklinjući sudbinu koja nam je poslala takvu situaciju baš u tih desetak dana koji treba da nam budu najopušteniji. Sve ovo je još neprijatnije i ozbiljnije kada su u pitanju deca.

Kako da se uživanje u zasluženom odmoru ne pretvori u neprijatnu epizodu?

  1. STROGO VODITE RAČUNA O ČUVANJU HRANE: Na visokim temperaturama se u hrani razvijaju bakterije koje su jedan od glavnih uzročnika dijareja u letnjim mesecima. Lako kvarljive namirnice, posebno one životinjskog porekla (mlečni proizvodi, jaja, meso), čuvajte na odgovarajućoj temperaturi, u frižideru. Voće i povrće moraju biti dobro oprani i, poželjno, oljušteni.  Nikako nemojte konzumirati hranu za koju niste sigurni da li je ispravna.
  2. KONZUMIRAJTE TERMIČKI OBRAĐENE NAMIRNICE: Ukoliko ste rešili da isprobate specijalitete lokalne kuhinje u restoranima to je sjajna ideja, samo obratite pažnju da li je hrana koju ste poručili dobro termički obrađena . Takođe, ukoliko niste sigurni da je u potpunosti ispravna (čudan izgled, miris ili ukus), bolje reagujte na vreme i vratite porciju. Restorani su u obavezi da vode računa o ispravnosti hrane i većina njih to i čini, ali na letnjim vrućinama su neprijatna iznenađenja moguća.
  3. OBRATITE PAŽNJU NA ISPRAVNOST VODE ZA PIĆE, ALI I KUVANJE: Posebno kada putujete u inostranstvo, koristite isključivo flaširanu vodu ukoliko niste sasvim, ali sasvim, sigurni da je voda iz česme bezbedna za upotrebu. Neispravnom i zagađenom pijaćom vodom u organizam unosimo bakterije, viruse i parazite. Oni, pored blažih oblika dijareje, mogu dovesti i do teških zaraznih oboljenja koja često zahtevaju bolničko lečenje i mogu ugroziti živote, posebno dece.
  4. REDOVNO PERITE RUKE: Bakterije, viruse i parazite u organizam možemo uneti i prljavim rukama. Redovno pranje ruku i održavanje lične higijene su najbolja preventiva protiv infektivnih dijareja, pogoršavanja već postojećih simptoma ili širenja infekcije.

Želja nam je da se svi lepo provedemo i odmorimo, bez trzavica i neugodnih situacija, posebno onih vezanih za zdravlje. Ipak, ako se tako nešto i desi, uvek je bolje biti pripremljen.

UKOLIKO SE POJAVE SIMPTOMI DIJAREJE:  Najvažnije je da za početak unosite što više tečnosti kako ne biste dehidrirali, a za izuzetno brz efekat protiv same dijareje vaša putna apoteka može ponuditi spasonosno rešenje -BELI UGALJ® u tabletama.

Uzmite ga odmah nakon pojave prvih simptoma -njegovo delovanje počinje već nakon 20 do 30 minuta, a veoma fine čestice silicijum dioksida izuzetno brzo oblažu patogene i njihove štetne produkte, tako ih neutrališu i eliminišu iz digestivnog trakta. Čestice su okrugle i glatke pa ne iritiraju ionako već osetljivu sluznicu creva.

BELI UGALJ® vezuje i do 10 milijardi mikroorganizama po gramu, što ga čini efikasnijim u eliminaciji mikroorganizama od ostalih sličnih preparata.

Najvažnije je da najbrže moguće očistimo creva od uzroka dijareje, što BELI UGALJ®  efikasno čini, a nakon toga možemo primeniti i probiotik koji će obnoviti i uravnotežiti crevnu floru.

BELI UGALJ®, pri tome, deluje selektivno jer ne vezuje vitamine, minerale i vodu, pa ne dovodi do hipovitaminoze i opstipacije.

Mogu ga koristiti i deca starija od 3 godine, jer je neutralnog ukusa, a tablete se mogu zdrobiti ili sažvakati.

Ukoliko dijareja traje duže od dva do tri dana, obavezno se javite lekaru.

Zato, potražite BELI UGALJ® u svim bolje snabdevenim apotekama  i učinite ga obaveznim delom kućnih i putnih apoteka, jer može da vam skrati boravak u hotelskoj sobi zbog dijareje, i ponovo vam otvori put ka suncu i moru. Bar toliko smo svi zaslužili, zar ne?

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena zvezdicom (*)